Hoe werkt het?

De aanpak die FlatFeePhotography hanteert, wijkt af van hoe de gemiddelde fotograaf werkt. Het aantal foto’s en het gebruik er van zijn niet van invloed op de prijs. Lees hieronder de aanpak van FlatFeePhotography

Wat gaat er aan vooraf?

Om tot een goede en scherpe prijs te komen, is het van belang om een aantal zaken te bespreken. Wat in elk geval besproken moet worden is wát er gefotografeerd gaat worden. Een belangrijk 2e punt om te bespreken is, de datum waarop gefotografeerd gaat worden. Als dit afhankelijk is van een vaste datum (een evenement bijvoorbeeld) dan is het verstandig om dit zo vroeg mogelijk aan te geven, zodat deze datum gereserveerd kan worden.

Als derde punt, komt de locatie aan de orde; waar worden de foto’s gemaakt en wat moet er voor geregeld worden en door wie? Dit hangt nauw samen met het regelen van de toestemming van/op de locatie en de toegang.

De prijs

Als alle voorwaarden bekend zijn, kan de prijs berekend worden en de offerte opgesteld worden. Voor de prijs maakt het niet uit hoeveel foto’s er gemaakt zijn, hoeveel foto’s er gebruikt worden en waar de foto’s voor gebruikt worden.

Voor de gehele opdracht wordt 1 prijs berekend en na het voldoen van de gehele factuur, zijn alle* foto’s van jou. Deze prijs is inclusief reistijd, het maken van de foto’s, de technische controle en een basis bewerking/correctie. Tegen een meerprijs die genoemd wordt in de offerte, kan een uitgebreide correctieronde plaatsvinden, voor een zeer concurrerend tarief!

Sommige opdrachtgevers, zoals uitgevers en grafische bureaus  bewerken de foto’s liever zelf na, zodat het het beste aansluit bij de processen die zij inregelen. Door het scheiden van het nabewerk-traject van het maken van de foto’s is dit geen enkel probleem.

Auteurs- & Gebruiksrecht

De opzet van FlatFeePhotography is er op gericht om het auteurs en gebruiksrecht dit onderdeel zo eenvoudig en transparant mogelijk te maken voor de opdrachtgever. Ik vergelijk mijn werk graag met dat van bijvoorbeeld een timmerman;

Als je een timmerman een kast laat maken, betaal je toch ook niet voor het eenmalig mogen gebruiken van de kast voor alleen je overhemden. Waarom een fotograaf betalen voor het eenmalig mogen gebruiken van een foto in 1 bepaald formaat in 1 tijdschrift?

De foto’s zijn voor jou en je mag er mee doen wat je wilt, behalve doorverkopen en claimen dat jij de foto gemaakt hebt. Naamsvermelding van FlatFeePhotography en Marc van Kollenburg is bij elke publicatie verplicht.

Volledige overdracht

Alle rechten van de gemaakte foto’s worden voor zo ver mogelijk volledige overgedragen naar de opdrachtgever. De vergoeding die hiervoor wordt gerekend zal, geheel in de filosofie van deze onderneming,  in de uurprijs worden verwerkt in plaats van een opslag per afgenomen foto. Alle afgenomen foto’s mogen hierdoor onbeperkt gebruikt worden. Het enige wat niet is toegestaan is, het doorverkopen van deze rechten en het doorverkopen van de foto’s.

Voorwaarden

Er zijn slechts 2 voorwaarden die ik stel om bovenstaande overdracht van rechten uit te voeren:

  • Bij elke publicatie wordt de tekst © FlatFeePhotography.nl / Marc van Kollenburg duidelijk leesbaar geplaatst op de foto.
  • Ik mag zonder beperking de foto’s kosteloos ter promotie van mijzelf gebruiken.

 Derdenrechten

Doordat het praktische gebruik volledig bij de opdrachtgever komt te liggen, komt hierdoor ook de controle op het recht van derden bij de opdrachtgever te liggen.

 

 

 

*Alle foto’s ondergaan een technische controle en foto’s die als mislukt worden bestempeld, worden vernietigd.